Sarmale de post | sarmale cu ciuperci | Reteta de Post

Sarmale de post | sarmale cu ciuperci | Reteta de Post

Ingrediente:

  • 200g ciuperci
  • 200g orez
  • 1 varză mică ( 1.3kg a avut a mea)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1/2 ardei
  • 350ml bulion/ sos de roșii
  • apă
  • sare
  • piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură boia
  • 1 crenguța cimbru
  • 1 linguriță cimbru uscat

Mod de preparare :

Pregatirea verzei murate


Pentru a incepe, desfaceti foile de varza murata cu grija, mai ales daca varza este foarte indesata. Partea interioara a verzei, care este mai greu de utilizat pentru rulare, va fi tocata marunt. Aceasta va fi folosita atat la baza, cat si deasupra sarmalelor de post. Cotorul fiecarei foi trebuie taiat pentru a facilita rularea. Daca foile sunt mari, taiati-le in jumatate pentru a obtine sarmale de post de dimensiuni mai mici si mai estetice.

Tocarea legumelor


Tocati ceapa foarte marunt, pentru a se integra perfect in compozitie. Adaugati si o jumatate de ardei rosu, taiat fasii subtiri, apoi maruntit. Daca doriti, ardeiul poate fi omis, dar adauga culoare si o aroma placuta sarmalelor de post. Morcovul va fi razuit pe razatoarea cu ochiuri mari, dar, daca preferati, il puteti toca marunt. Continuati cu ciupercile Champignon: taiati fiecare ciuperca in doua, apoi fiecare jumatate in trei fasii, dupa care tocati-le fin. Dimensiunea ciupercilor trebuie sa fie similara cu cea a restului legumelor, pentru un aspect uniform al umpluturii.

Prepararea umpluturii pentru sarmalele de post


Intr-o cratita incapatoare, incingeti doua linguri de ulei pe foc mediu. Adaugati ceapa si sotati-o timp de 5-7 minute, pana devine translucida si moale. Apoi, adaugati ciupercile, mariti focul si gatiti-le timp de 10 minute, acoperind cratita cu un capac. Amestecati din cand in cand pentru a preveni lipirea. Dupa ce ciupercile s-au redus si si-au eliberat aroma, adaugati morcovul si ardeiul. Gatiti pentru cateva secunde, apoi incorporati putin sos de rosii si un strop de apa. Lasati amestecul sa se gateasca la foc mediu pentru 5 minute, apoi luati cratita de pe foc.

Adaugarea orezului si condimentarea


In compozitia de legume racorita, adaugati orezul cu bob rotund, care este ideal pentru sarmale de post datorita texturii sale cremoase. Amestecati bine orezul cu restul ingredientelor, asigurandu-va ca fiecare componenta este distribuita uniform. Condimentati cu sare, piper, cimbru si boia, dupa gust. Aromele trebuie sa fie echilibrate, pentru ca fiecare sarma sa ofere o explozie de gust autentic.

Asamblarea sarmalelor de post


Pe fundul unei cratite incapatoare (preferabil de fonta), asezati jumatate din varza tocata si cateva fire de marar uscat. Alegeti o foaie de varza, adaugati o lingura de umplutura, si rulati strans sarma. Exista doua metode de a rula:

  • Metoda clasica: Adunati marginea din dreapta peste umplutura, rulati foaia, iar la final, impingeti capatul deschis al verzei spre interior.
  • Metoda moderna: Indoiti ambele margini ale foii spre interior, apoi rulati cu atentie.

Continuati pana cand toate sarmalele de post sunt formate. Aranjati-le straturi uniforme in cratita pregatita, lasand putin spatiu intre ele pentru a permite expansiunea orezului.

Ma gasiti si Pe Facebook cu acelasi nume Alina in Bucatarie:

Alina in bucatarie
Alina in bucatarie. 52.988 de aprecieri · 4.816 discută despre asta. Bine ați venit pe pagina mea!😊Abonati-vă si pe canalul meu de YouTube postez rețete noi săptămânal

Finalizarea preparatului


Dupa ce toate sarmalele sunt asezate, adaugati restul de varza tocata deasupra. Turnati sos de rosii sau bulion, impreuna cu boabe de piper si doua foi de dafin, pentru a intensifica aromele. Adaugati suficienta apa calda cat sa acopere complet sarmalele de post.

Gatirea sarmalelor de post


Puneti cratita pe foc mare pana cand incepe sa fiarba, apoi reduceti focul la mic. Acoperiti cu un capac si lasati sarmalele sa fiarba incet timp de 1 ora si 30 de minute. Este important ca varza sa fie bine fiarta, iar umplutura sa devina cremoasa si aromata. Verificati din cand in cand nivelul lichidului si completati cu apa daca este necesar.

Servirea sarmalelor de post


Cand sarmalele sunt gata, lasati-le sa se odihneasca 10-15 minute inainte de servire. Acestea se pot servi alaturi de mamaliga, paine proaspata sau muraturi, oferind o masa completa si satioasa, ideala pentru zilele de post, dar si pentru cei care prefera un preparat vegetarian delicios.

Sper ca v-a placut aceasta reteta si ca v-am inspirat sa o incercati acasa. Daca v-a placut, nu uitati sa distribuiti reteta si la prieteni.

Reteta video pas cu pas o gasiti  mai jos⬇️:

Mai multe Retete de Post ⬇️:

Mancare de cartofi | Tocanita de cartofi ‼️ Reteta De POST
Mancarea de cartofi este un preparat traditional, simplu si reconfortant, care aduce pe masa savoarea copilariei si bucuria gusturilor autentice. Cu o combinatie echilibrata de cartofi fragezi, un sos aromat si condimente perfect alese, aceasta reteta cucereste prin simplitate si versatilitate. Este…
Cartofi taranesti | De Post
Acesti cartofi sunt perfecti ca garnitura pentru fripturi sau gratar, dar pot fi si un fel principal delicios, mai ales in perioada postului. Cei care nu sunt in post pot adauga branza de burduf pentru un gust cu totul special. Se prepara usor si sunt extrem de aromati datorita combinatiei
Salata de conopida cu maioneza si usturoi🧄 | reteta rapida
Salata de conopida cu maioneza de post si usturoi este un preparat delicios, usor de pregatit si foarte versatil. Este ideala atat pentru mesele de zi cu zi, cat si pentru cele festive, avand un gust echilibrat si o textura cremoasa. Reteta este simpla, economica si necesita doar cateva ingrediente
Maioneza de Post | Maioneza vegana Reteta de POST
Astazi va voi arata cum sa preparati o maioneza de post, o varianta vegana a maionezei traditionale, perfecta pentru zilele de post sau pentru cei care au intoleranta la oua. Aceasta reteta este nu doar gustoasa, dar si foarte simplu de realizat, avand nevoie doar de cateva ingrediente accesibile. T…