Cartofi taranesti | De Post
Acesti cartofi sunt perfecti ca garnitura pentru fripturi sau gratar, dar pot fi si un fel principal delicios, mai ales in perioada postului. Cei care nu sunt in post pot adauga branza de burduf pentru un gust cu totul special. Se prepara usor si sunt extrem de aromati datorita combinatiei de ceapa, usturoi si boia de ardei. In plus, puteti adauga patrunjel verde sau uscat pentru un plus de prospetime. Indiferent de varianta aleasa, cartofii taranesti sunt o alegere perfecta pentru orice masa.
Ingrediente:
- 6 cartofi medii
- 2 cepe mici| 1 ceapă mare
- 4 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 1 lingura boia dulce/ paprika
- sare
- piper
- pătrunjel verde tocat
Opțional:
- 150g brânză de burduf/cascaval
Mod de preparare:
Fierberea cartofilor:
Incepeti reteta punand cartofii intr-o oala mare si adaugati suficienta apa pentru a-i acoperi complet. Puneti o lingurita de sare in apa pentru ca aceasta sa fie bine condimentata. Aduceti apa la punctul de fierbere pe foc mare, dupa care reduceti focul la mic si lasati cartofii sa fiarba pentru aproximativ 15-20 de minute (in functie de marimea cartofilor). Pentru a verifica daca sunt fierti, infingeti o furculita in ei – daca patrunde usor, inseamna ca sunt gata.
Pregatirea legumelor
In timp ce cartofii fierb, tocati fin ceapa si usturoiul. Daca doriti un gust mai subtil de usturoi, puteti pune doar 2 catei, insa eu am ales sa pun 4, pentru ca gustul a fost perfect echilibrat cu restul ingredientelor.
Odata ce cartofii sunt fierti, scurgeti-i de apa si lasati-i sa se racoreasca timp de 10-15 minute, pentru a nu va arde cand ii manipulati. Curatati-i de coaja si apoi razuiti-i pe o razatoare mare. Cartofii razuiti vor constitui baza retetei noastre de cartofi taranesti.
Prăjirea cepei si usturoiului:
Intr-o cratita incapatoare, incalziti o cantitate generoasa de ulei pe foc mediu. Adaugati ceapa tocata si caliti-o timp de 5-10 minute, amestecand constant cu o lingura de lemn pentru a o praji uniform. Cand ceapa devine aurie si incepe sa se rumeneasca, adaugati usturoiul si lasati-l pe foc pentru inca 1 minut, pentru a-si elibera aroma.Apoi adaugati boia de ardei si amestecatu 30 secunde
Amestecarea cartofilor cu ceapa si usturoiul:
Adaugati cartofii razuiti in cratita cu ceapa si usturoiul prajite. Amestecati foarte bine pentru a omogeniza ingredientele. Condimentati cu sare, piper si boia de ardei dulce, dupa gust. Boiaua va da cartofilor o culoare frumoasa si o aroma placuta. Continuati sa amestecati si lasati cartofii sa absoarba uleiul si aromele din cratita.
Dupa ce cartofii s-au omogenizat si au capatat o culoare aurie, adaugati o mana generoasa de patrunjel verde. Daca aveti patrunjel proaspat, folositi-l pentru un gust mai intens. Daca aveti patrunjel uscat, acesta va da o aroma usor mai subtila, dar la fel de buna.
Ma gasiti si Pe Facebook cu acelasi nume Alina in Bucatarie:
Optional: Adaugarea branzei de burduf:
Acum, daca doriti sa faceti acesti cartofi taranesti si mai speciali, adaugati branza de burduf, zdrobita cu mana, chiar inainte de a opri focul. Amestecati branza de burduf in cartofi pana cand aceasta incepe sa se topeasca si sa se integreze perfect in compozitie. Daca preferati, puteti folosi cașcaval sau orice alt tip de branza care se topeste usor.
Servire:
Serviti acesti cartofi taranesti alaturi de o friptura de pui, porc sau carne la gratar, dar si ca fel principal pentru mesele din perioada postului. Sunt o garnitura minunata, extrem de gustoasa si usor de preparat. De asemenea, cartofii sunt foarte buni si fara branza, ca o reteta de post perfecta!
Sper ca v-a placut aceasta reteta si ca v-am inspirat sa o incercati acasa. Daca v-a placut, nu uitati sa distribuiti reteta si la prieteni.