Chec cu banane
Acest chec de banane, sau banana bread, este o reteta rapida si foarte simpla, dar extrem de gustoasa. Este ideal pentru zilele in care iti doresti un desert aromat si putin mai sanatos, folosind bananele foarte coapte, care altfel ar ajunge la cosul de gunoi. Aceasta reteta este o solutie excelenta pentru a reduce risipa alimentara, dar si pentru a pregati un desert delicios, care va fi pe placul intregii familii.
Ingrediente:
- 200g făină
- 120g zahăr
- 1 linguriță praf de copt
- 1/3 bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 1 vârf de linguriță scorțișoară
- 2 ouă
- 1 linguriță esență de vanilie
- 100g unt
- 3 banane medii(400g)
- 100g picături de ciocolată
Mod de preparare:
Pregatirea ingredientelor uscate:
Incepe prin a pregati ingredientele uscate. Intr-un bol incapator, cerne 200 g de faina pentru a preveni formarea cocoloaselor in aluat. Adauga 1 praf de sare, 1 lingurita de praf de copt, 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu si 1 lingurita de scortisoara. Amesteca bine toate ingredientele uscate si pune-le deoparte.
Pregatirea bananelor:
Daca bananele tale sunt foarte coapte, acest pas va fi mult mai usor. Curata bananele de coaja si pune-le intr-un bol mare. Foloseste o furculita pentru a le zdrobi foarte bine pana cand obtii o pasta uniforma. Daca nu ai banane foarte coapte, poti sa le pui intr-o tava si sa le coaci la cuptor la 180°C timp de 10-15 minute, pana cand se innegresc si se inmoaie complet. Dupa ce le scoti din cuptor, lasa-le sa se raceasca timp de 10-15 minute, apoi le zdrobesti cu furculita. Astfel, vei obtine o pasta omogena de banane, perfecta pentru a o adauga in aluat.
Crearea cremei de unt:
Intr-un alt bol, pune untul moale (la temperatura camerei) si zaharul. Folosind un mixer, bate-le la viteza mare pentru aproximativ 3 minute, pana cand compozitia devine pufoasa si deschisa la culoare. Este important sa acorzi acestui pas atentie, deoarece spumarea untului cu zaharul va face ca checul sa fie mai pufos.
Adaugarea oualor si vaniliei:
Dupa ce untul si zaharul au fost spumate, adauga cate un ou, amestecand bine dupa fiecare. Continua sa mixezi timp de aproximativ 1 minut pentru fiecare ou, astfel incat acestea sa se incorporeze complet. Adauga apoi esenta de vanilie si mai mixeaza cateva secunde pentru a o distribui uniform in compozitie.
Amestecarea bananelor:
Acum adauga pasta de banane zdrobite peste compozitia de unt si oua. Amesteca bine cu o spatula pana cand bananele sunt perfect incorporare in restul ingredientelor. Este momentul sa te opresti din folosirea mixerului si sa treci la amestecarea manuala.
Incorporarea ingredientelor uscate:
Adauga treptat amestecul de ingrediente uscate in compozitia de banane, facand acest lucru cu o spatula, astfel incat sa nu se piarda aerul din aluat. Amesteca usor pana cand toate ingredientele sunt complet integrate. Este normal ca aluatul sa fie putin lipicios.
Adaugarea picaturilor de ciocolata:
Daca doresti sa adaugi un plus de savoare, acum este momentul sa pui 100 g de picaturi de ciocolata in aluat. Nu uita sa pastrezi cateva pentru a le presara deasupra checului inainte de a-l pune la cuptor. Incorporeaza picaturile de ciocolata in aluat, avand grija sa le distribui uniform.
Pregatirea formei de copt:
Pregateste o tava de chec de aproximativ 25x11 cm, pe care o tapetezi cu hartie de copt. Daca nu ai hartie de copt, o poti unge cu ulei si o poti tapeta cu faina. Transfera aluatul in tava, ajutandu-te de o spatula pentru a-l nivela uniform pe intreaga suprafata.
Coacerea checului:
Preincalzeste cuptorul la 170°C. Coace checul in cuptorul preincalzit timp de 50-55 de minute, sau pana cand acesta devine rumen si trece testul cu scobitoarea (cand infigi o scobitoare in mijlocul checului, aceasta trebuie sa iasa curata). Este important sa nu deschizi cuptorul prea des in timpul coacerii pentru a nu lasa checul sa se lase.
Racirea si servirea:
Dupa ce checul este gata, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava pentru aproximativ 10-15 minute. Dupa aceea, il poti scoate din tava si il lasi sa se raceasca complet pe un gratar. Acest pas este esential pentru a evita ca checul sa devina umed si moale in interior.
Sfaturi:
- Daca iti doresti un chec mai aromat, poti adauga si cateva nuci prajite sau migdale in aluat.
- Pentru un gust si o textura mai bogate, poti inlocui o parte din unt cu ulei de cocos.
- Daca iti plac checurile mai dulci, poti adauga cateva linguri de zahar brun sau zahar de cocos in loc de zahar alb.
Acum ca ai urmat toti acesti pasi, vei avea un chec de banane delicios, perfect pentru un mic dejun rapid sau un desert savuros la orice ora din zi. Pofta buna!
Daca va place reteta Checului de Banane, nu ezitati sa o distribuiti si la prieteni!