Chec cu mere | Chec cu mere razuite

Checul cu mere este un desert perfect pentru toamna, atunci cand merele sunt proaspete si pline de savoare. Aceasta reteta simpla si delicioasa aduna in fiecare felie arome calde de scortisoara si mere razuite, ce transforma fiecare muscatura intr-o adevarata placere. Cu un interior fraged si umed, datorita merelor, si o crusta usor crocanta pe deasupra, acest chec este perfect alaturi de o cana de ceai sau cafea.
Este un desert ce se prepara rapid si fara prea multe batai de cap. Fara a fi nevoie de mixer, doar cu ajutorul unei spatule, amestecati ingredientele si obtineti un aluat dens, ce va deveni o prajitura de neuitat. Fiecare felie este plina de savoare si va aduce o senzatie de confort in fiecare zi rece de toamna. Checul cu mere poate fi servit si la micul dejun sau pentru o gustare sanatoasa, perfecta pentru intreaga familie.
Mai mult decat atat, aceasta prajitura este o alegere minunata pentru a imparti momente speciale alaturi de cei dragi. Bucurati-va de simplitatea unei retete traditionale si de gustul sau autentic, ce va aduce cu siguranta zambetul pe buze!
Ingrediente⬇️:
- 2 mere medii( aprox 180g mere răzuite)
- 250g făină •
- 100g zahăr
- 60g zahăr brun( îl puteți înlocui cu zahăr normal)
- 3 ouă
- 120g unt moala topit
- 1 linguriță rasă de a scorțișoară
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță nucșoară (opțional)
- un praf de sare
Mod de preparare:
Primul pas pentru a pregati checul cu mere este sa curatati merele de coaja si sa le razuiti pe razatoarea mare. Este important sa nu aruncati sucul care iese din mere, pentru ca acest suc va adauga o umiditate placuta checului. Dupa ce ati razuit merele, lasati-le deoparte.
In timp ce pregatiti ingredientele, preincalziti cuptorul la 175 de grade Celsius, setat pe ventilare. Intr-un bol mare, adaugati faina, zaharul (puteti folosi si zahar brun, dar si zaharul alb este perfect), praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara (care este optionala, dar adauga un gust special) si un praf de sare. Amestecati bine toate ingredientele uscate, astfel incat sa se combine uniform.
Intr-un alt bol, bateti ouale cu un tel sau cu un mixer pana cand devin pufoase si isi schimba culoarea intr-o nuanta mai deschisa. Dupa ce ouale sunt batute bine, le adaugati peste ingredientele uscate. Topiti untul si adaugati-l in compozitie, amestecand totul pentru a inova toate ingredientele.
Acum, adaugati merele razuite, impreuna cu sucul lor, in compozitia de chec. Nu aveti nevoie de mixer pentru a amesteca, o spatula este suficienta. Amestecati totul usor pana cand ingredientele sunt bine combinate.
Pregatiti o tava de chec pe care o ungeti cu putin ulei si o tapetati cu hartie de copt. Daca nu aveti hartie de copt, o puteti tapeta cu faina, dar hartia de copt va face ca prajitura sa nu se lipeasca de tava. Dupa ce ati pus hartia de copt in tava, turnati compozitia de chec. Fiind o compozitie destul de densa, trebuie sa o puneti uniform in tava. Folositi o spatula pentru a distribui bine amestecul pe toata suprafata tăvii.
Daca doriti ca checul sa capete o crusta usor crocanta deasupra, presarati zahar granulat pe toata suprafata compozitiei. Acesta va topi si va forma un strat fin si dulce. Acest pas este optional, dar adauga un plus de savoare.
Acum, puneti tava in cuptorul preincalzit si coaceti checul timp de aproximativ 50 de minute sau o ora, in functie de cuptorul vostru. Dupa ce a trecut timpul, verificati cu o scobitoare daca prajitura este coapta: aceasta trebuie sa iasa curata din prajitura.
Dupa ce checul este gata, lasati-l sa se raceasca in tava pentru aproximativ 10 minute. Dupa aceasta perioada, scoateti-l din tava si lasati-l sa se raceasca complet pe un gratar sau pe o farfurie.
Checul cu mere este acum gata de savurat! Este o prajitura minunat de aromata, cu gust de mere si scortisoara, perfecta pentru a o savura alaturi de o cana de ceai sau cafea. Datorita merelor, checul este si umed si fraged, iar combinatia de ingrediente il face cu adevarat special.
Sper ca v-a placut aceasta reteta simpla si delicioasa si ca v-ati inspirat pentru a incerca acest chec cu mere. Daca il pregatiti, nu uitati sa distribuiti si la prieteni.
Va multumesc ca ati urmarit aceasta reteta si sper sa o incercati cat mai curand! Pana data viitoare, va doresc multa inspiratie in bucatatie si doar momente dulci!
Reteta video pas cu pas o gasiti mai jos⬇️:
Alte retete de Prajituri:




