Ciorba de fasole boabe/Bobgulyas
Ciorba de fasole, o explozie de arome si consistenta, incepe cu pregatirea atenta a fasolei albe, inmuiata in prealabil pentru a asigura o textura perfecta. Aceasta este imbinata cu bucatele de afumatura, ce aduc o savoare intensa si caracteristica.
Repetand adesea procesul de imbogatire a aromei, ciorba de fasole devine un festin al gusturilor. Cu fiecare muscatura, simti echilibrul perfect intre texturi si savoare, iar atunci cand este inacrita cu otet si decorata cu patrunjel verde proaspat, devine o experienta culinara autentica. Ciorba de fasole, o calatorie delicioasa in lumea gustului traditional, te imbraca intr-o atmosfera calda si reconfortanta.
Ingrediente 👇🔽 :
- 500g fasole boabe alba
- sare
- piper
- 2 foi de dafin
- 150ml suc de rosii
- 600g afumatura
- 2 bucati telina
- 3 morcovi mici
- 1 fir tulpina de telina/1 bucata de telina
- 1/2 ardei
- 2 cepe mici
Răntaș:
- 500ml apa
- 2 linguri pline de faina
- putina sare
- 1 lingura paprika
Sosul de dres:
- 150g smantana
- 3 catei de usturoi
- 1 ou
Mod de preparare 👇:
- Pentru inceput v-a trebui sa pun fasolea la inmuiat: inainte cu o seara de a pregati ciorba, pun fasolea la inmuiat intr-un litru de apa. Fasolea se v-a umfla asa ca asigurati-va ca puneti apa cu cel putin 4 degete peste fasole.
- Am folosit o oala de 5 litrii pentru aceasta ciorba. Am pus apa in oala impluta de 3 sferturi la foc. Adaug fasolea inmuiata scursa de apa in care a stat.
- Separat intr-o alta oala am pus apa la incalzit, voi avea nevoie pentru cand v-oi schimba apa la fasole. Cand da in clocot, schimbam apa si inlocuiesc cu apa calda. Voi mai face aceelasi procedeu inca o data.
- Daca incalzim apa separat reduc timpul de aducere la punctul de fierbere. Repetam inca o data procesul. Dam apoi din nou in clocot fasolea, spumam.
- In ultima apa(a 3 a) voi fierbe fasolea. Aduc totul la punctul de fierbere, trag focul mediu spre mic, pun capac si fierb pentru 40 minute impreuna cu afumatura taiata bucati mai mici(daca eveti ciolan pun ciolanul intreg), sare, piper dupa gust .
- Intre timp toc legumele si razuimesc morcovii dar si telina.
- Dupa 40 min adaug sosul de rosii si legumele, amestec si fierb totul pentru alte 20 minute pe foc mediu.
- Intre timp pregatesc rantasul: incing uleiul intr-o cratita mai mica, pun faina si rumenesc faina pentru 1 minut. Apoi pun paprika/boiaua, amestec si turn apa, aduc la punctul de fierbere, condimentez dupa gust cu sare si piper punand si foile de dafin, fierb rantasul pentru 2 minute pe foc mic. Turn rantasul peste ciorba si fierb totul alte 20 minute.
- Dupa ultimele 20 de minute iau ciorba de pe foc si o las sa se racoreasca pentru 10 minute innainte de a drege cu ou.
- Pregatesc sosul de dres. Intr-un bol mai incapator, pun smantana, oul si usturoiul razuim pe razatoarea mica. Bat totul bine. Apoi usor, cate un polonic, pun din ciorba peste sos. Pana aducem sosul la temperatura ciorbei, apoi turn in ciorba. Vor fi necesare vreo 4 polonice.
- Voi innacri ciorba cu oțet, eu am pus 2 linguri de otet si patrunjel verde tocat . Poate fi inacrita si cu zeama de lamaie daca nu vreti sa puneti otet.
POFTA buna!