Ciorba de Perisoare
Ciorba de perisoare este atat de populara si totusi se face in foarte multe feluri, dupa cum zice un proverb popular, "cate bordeie atatea obiceie".
Daca cumva ati crede ca doar la noi se face aceasta ciorba, va inselati, ea poate fi gasita si la vecini nostrii ucrainieni, bulgari sau chiar la cei rusi. De aici si inflentele si micile diferente la reteta.
Varianta propusa de mine astazi este cea a mamei mele, cu mici modificari aduse de mine de-a lungul anilor. Cu aceasta reteta de ciorba de perisoare mi-am dorit sa va arat cum o facem noi acasa, si este varianta cea mai indragita de noi.
Dea lungul timpului reteta mea de ciorba de perisoare a suferit modificari datorita faptului ca am avut ocazia sa incerc ciorba de perisoare la o familie de ucrainiei, dar si a unei doamne din Slovacia. Una din ciorbe avea si cartof, si tare mi-a placut gustul, de aici si ideea de a pune si eu cartof in ciorba de perisoare, insa poate fi omis.
Insa cu timpul imi doresc sa va aduc si varianta mai clasica, daca i-asi putea spune asa.
Sper să o incercaii si voi aceasta reteta si poate sa va placa la fel de mult cum ne place nous 😊🥣🥕🥔
Ingrediente ⬇️:
- 4 morcovi
- 1/2 ardei
- 1 ceapa
- 2 cartofi
- 2 lingurite rase de sare
- piper
- 100g orez
- 2 linguri otet
Perisoare:
- 700g carne tocata de porc
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita marar
- piper
- 1 ou
- putina apa
Sosul de dres:
- 1 ou
- 1/3 lingurita piper
- putin lapte
- 1/2 lingurita marar( eu am pus 1 lingurata ne place sa simtim mararul)
- 1/2 lingurita sare
Mod de preparare⬇️:
- Intr-o oala de 4 litrii incingem uleiul in care calim ceapa, morcovii pentru 4 minute sau pana se inmoaie usor, apoi torn apa este legumele calite. Focul trebuie sa fie unul mediu, iar prin calirea cepei cu morcovii imi doresc ca acestia din urma sa isi lase culoarea si astfel ciorba noastra sa aiba o culoare galben-portocalie frumoasa. Acum este momentu sa punem si ardeiul tocar marunt.
- Acoperim oala cu capac si asteptam sa ajunga apa la punctul de fierbere.
- Intre timp pregatim perisoarele: intr-un bol pun carnea tocata, oul dar si condimentele: sare, piper si marar. Voi amesteca totul bine cu mana cat se se omogenizeze toate ingredientele. Voi adauga si putina apa in compozitie, aproximativ 50ml, amestec bine in continuare. Apa adaugata in perisoare vor face ca acestia sa nu fie tari.
- Apoi modelam perisoarele si le asezam pe o farfurie. Cand apa a inceput sa fiarba voi adaugam perisoarele. Trage focul pe mediu-mic, totodata condimentez cu sarea, piper ciorba. Daca aveti delikat, de casa ideal, puteti pune si din acesta.
- Acopar oala si las sa fiarba pentru 40 min. Apoi adaug orezul si cartofii taiati cuburi mici, mai lasam sa fiarba alte 15 minute.
- Intr-un bol pregati sosul de dres ciorba : punem oul,sare, piper, marar, putin lapte. Eu am ales ca pun lapte pentru dresul ciorbei, insa daca doriti o puteti drage ciorba cu ou si cu smantana, aproximativ 150g smantana.
- Dupa ce am tras ciorba deoparte si s-a racorit pentru 10 minute, voi lua cate un polonic din ciorba si pun peste sos pana aducem sosul la temperatura ciorbei. Acesta este procesul de temperare a sosului, astfel nu se va taia. Apoi turn peste ciorba.
- Iar ultimul pas este innacrirea ciorbei. Eu o voi innacri cu otet, insa la fel de bine puteti pune zeama de lamaie sau chiar bors.