Ciulama de ciuperci
Astazi va invit sa pregatim impreuna o reteta traditionala, ciulama de ciuperci, o mancare cu ingrediente putine si accesibile, probabil deja prezente in bucataria voastra. Reteta o voi face cu ciuperci sampinion, pe care le puteti gasi usor in orice supermarket si care sunt, de obicei, accesibile ca pret. Asadar, haideti sa vedem de ce ingrediente avem nevoie si cum pregatim aceasta delicioasa ciulama de ciuperci.
Ingrediente:
- 500g ciuperci proaspete
- 2 cepe medii
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de făină
- 200ml lapte
- 200ml smântână
- sare
- piper
- pătrunjel verde
Mod de preparare
Pentru inceput, asigurati-va ca aveti toate ingredientele la indemana. Lista completa se afla in descrierea videoului. In primul rand, ciupercile vor trebui spalate, insa nu trebuie indepartate nici pielita si nici codita acestora. Eu folosesc trei cepe mici, iar daca aveti de marime medie, puteti folosi doua. In ceea ce priveste culoarea, fie ceapa alba, fie rosie este potrivita pentru reteta. In plus, veti mai avea nevoie si de trei catei mari de usturoi.
Dupa ce ati spalat ciupercile, trebuie sa le taiati. Modul de taiere este la alegerea fiecaruia; nu exista o regula stricta. Mie imi plac ciupercile mai mici taiate in felii putin mai groase, iar ciupercile mai mari, putin mai marunt. Retineti insa ca, in timp ce la ciuperci nu conteaza dimensiunea felierii, la ceapa este necesar sa fie tocata cat mai fin. Procedez astfel pentru ca doresc sa pastrez gustul si aroma cepei in ciulama, fara sa simt bucatile mari.
Am folosit atat ceapa rosie, cat si alba, pentru ca acestea le aveam la indemana, dar puteti folosi doar ceapa alba, daca preferati. Importanta este cantitatea totala, asa ca veti avea nevoie de aproximativ doua cepe medii.
Acum, sa trecem la prepararea efectiva. Pentru inceput, asezati pe foc o oala incapatoare. Daca aveti o oala de fonta sau chiar de tuci, folositi-o. Imi place gustul pe care il ofera aceste vase preparatelor, amintindu-mi de mancarea din copilarie. Pe foc mare, incingeti putin ulei si o bucata mica de unt pentru un plus de savoare in ciulama. Cand uleiul si untul sunt bine incise, adaugati ciupercile si condimentati-le cu putina sare.
Lasati ciupercile sa se caleasca aproximativ 10 minute, amestecand la fiecare doua minute cu o lingura de lemn. Este important sa aveti focul mare, pentru ca ciupercile elimina multa apa in timpul gatitului, iar daca focul ar fi mediu sau mic, acestea s-ar inabusi in zeama lor, pierzandu-si astfel textura. Dupa aproximativ cinci minute de calire, veti observa ca ciupercile au scazut mult in volum si ca au lasat mult lichid. Lasati-le sa se caleasca inca cinci minute sau pana cand tot lichidul s-a evaporat, apoi adaugati ceapa.
Caliti ciupercile impreuna cu ceapa pentru aproximativ 7-8 minute, amestecand constant, sau pana cand ceapa devine moale si translucida. In acest punct, focul ar trebui sa fie mediu. Daca este necesar, puteti adauga putin ulei sau chiar putina apa in timpul acestui proces.
Intre timp, eu am pus separat o oala pe foc pentru mamaliga. Daca vreti sa vedeti cum o pregatesc, gasiti link-ul sus, in dreapta. Cand ceapa si ciupercile sunt aproape gata, adaugati usturoiul dat prin presa. Usturoiul elibereaza mai bine aromele cand este dat prin presa, dar, la fel de bine, il puteti toca foarte marunt, daca preferati. Dupa ce ati adaugat usturoiul peste ciuperci, mai gatiti totul pentru maxim un minut.
Urmatorul pas este sa adaugati faina, pe care o veti gati pentru aproximativ un minut, doar cat sa dispara gustul de faina cruda, amestecand totul foarte bine cu o lingura de lemn. Pastrati focul mediu si adaugati laptele treptat, amestecand constant in timp ce-l turnati, pentru a evita formarea cocoloaselor. Tot acum se adauga si smantana, si se amesteca foarte bine impreuna cu celelalte ingrediente. Lasati sa fiarba pana cand totul incepe sa se ingroase si condimentati dupa gust cu sare si piper. In functie de preferinta fiecaruia, puteti ajusta consistenta sosului adaugand putin lapte suplimentar, daca doriti un sos mai subtire. Eu am adaugat initial 250 ml de lapte, dar am mai completat putin ulterior, pentru a obtine un sos mai lichid.
Lasati ciulamaua sa fiarba pe foc mediu inca 2-3 minute. Cand sosul a capatat o consistenta cremoasa si ciupercile sunt bine aromate, adaugati putin patrunjel verde tocat, apoi luati preparatul de pe foc.
In final, ciulamaua de ciuperci este gata de servire! Eu o voi acompania cu o mamaliga aburinda si cateva muraturi. Chiar daca tentatia este mare, recomand sa o lasati cateva minute sa se odihneasca inainte de a o savura. Este o mancare traditionala, foarte gustoasa, care merita sa fie inclusa in meniul familiei noastre. Dupa cum ati vazut, reteta nu este greu de realizat, insa rezultatul este extraordinar, o mancare de confort care va fi cu siguranta pe placul tuturor.