Tocanita de porc
Aceasta reteta de tocanita de porc este una traditionala, din zona Ardealului.
In aceasta zona a tari, datorita inflentei maghiare, veti regasi si chimenul, acesta dand o aroma deosebita tocanitei.
Însa daca nu doriti sa il puneti din diferite motive, nu este nici o problema, il puteti omitete, insa eu va recomand cu caldura sa il puneti, da o aroma subtila, extrem de placuta.
Dacă aveti o oala din fonta sau chiar de tuci, faceii tocanita in ea, cu siguranta mancarea v-a fi mai gustoasa.
De ce nu incerci si tu reteta? Mi-ar placea sa imi scrii cum ti-a iesit reteta!
Ingrediente
Tocaniță de porc
- 1 kg pulpa de porc
- 3 cepe medii(eu am folosit 2 albe, 1 roșie)
- 150 ml sos de rosii
- 100ml apa
- 1 lingurita chimen
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper
- 2 linguri paprika/boia dulce
- 4 catei de usturoi
- ulei
Instructiuni
Tocanita de porc, reteta ca in Ardeal
- Pentru inceput v-a trebui sa tococ marunt cele 3 cepe. Voi toca marunt si usturoiul, sau poate fi dat prin presa de usturoi.
- Urmatorul pas este sa taiem cuburi potrivite pulpa de porc, nu trebuie sa fie taiate nici prea mare, dar nici mici.
- Intr-o cratita incapatoare se incinge uleiul, nu foarte tare, deoarece v-a trebui sa punem chimenul si sa il rumenesc pentru 1 minut, asfel voi infuza uleiului si mai apoi intregului preparat cu aroma lui. În uleiul aromatizat voi praji carnea pe foc mare pentru 5-7 minute. Voi pune capacul, focul treuie sa fie mediu-mare si voi innabusi carnea pentru alte 10 minute.
- Mai apoi voi scoate carnea pe o farfurie si o voi lasa deoparte pentru moment.
- In aceeasi cratita, in grasimea ramasa de la carne voi praji ceapa pentru 7-10 minute sau pana aceata se inmoaie si devine translucie. Voi pune paprika/boia dulce, amestec totul bine si voi lasa pentru 30 de secunde sa se prajeasca. Voi repune carnea prajita peste ceapa, amestec totul foarte bine cu o lingura de lemn.
- Se pune si usturoiul, mai calesc pentru 1 minut.
- Condimentez cu sare si piper, pun si foile de dafin, voi amesteca din nou totul. Pun apa, voi lasa totul sa fiarba pe foc mediu-mic, cu capac pentru 5-10 minute.
- Este randul sosului de rosii sa fie adaugat, voi amesteca, trag focul mic, pun capacul si las totul sa fiarba pentru 1 oră. Ma asigur ca amestec regulat in cratita, iar daca este necesar mai adaug putina apa.
- Innainte de a lua tocanita de pe foc pun o mana generoasa de patrunjel verde tocat, si tocaniaa este gata.\
Poate fi servita cu piure de cartofi, cartofi natur, mamaliga sau chiar orez fiert.
Pofta buna!