Tocanita de porc

Tocanita de porc

Aceasta reteta de tocanita de porc este una traditionala, din zona Ardealului.

In aceasta zona a tari, datorita inflentei maghiare, veti regasi si chimenul, acesta dand o aroma deosebita tocanitei.

Însa daca nu doriti sa il puneti din diferite motive, nu este nici o problema, il puteti omitete, insa eu va recomand cu caldura sa il puneti, da o aroma subtila, extrem de placuta.

Dacă aveti o oala din fonta sau chiar de tuci, faceii tocanita in ea, cu siguranta mancarea v-a fi mai gustoasa.

De ce nu incerci si tu reteta? Mi-ar placea sa imi scrii cum ti-a iesit reteta!

Ingrediente

Tocaniță de porc

  • 1 kg pulpa de porc
  • 3 cepe medii(eu am folosit 2 albe, 1 roșie)
  • 150 ml sos de rosii
  • 100ml apa
  • 1 lingurita chimen
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper
  • 2 linguri paprika/boia dulce
  • 4 catei de usturoi
  • ulei

Instructiuni

Tocanita de porc, reteta ca in Ardeal

  1. Pentru inceput v-a trebui sa tococ marunt cele 3 cepe. Voi toca marunt si usturoiul, sau poate fi dat prin presa de usturoi.
  2. Urmatorul pas este sa taiem cuburi potrivite pulpa de porc, nu trebuie sa fie taiate nici prea mare, dar nici mici.
  3. Intr-o cratita incapatoare se incinge uleiul, nu foarte tare, deoarece v-a trebui sa punem chimenul si sa il rumenesc pentru 1 minut, asfel voi infuza uleiului si mai apoi intregului preparat cu aroma lui. În uleiul aromatizat voi praji carnea pe foc mare pentru 5-7 minute. Voi pune capacul, focul treuie sa fie mediu-mare si voi innabusi carnea pentru alte 10 minute.
  4. Mai apoi voi scoate carnea pe o farfurie si o voi lasa deoparte pentru moment.
  5. In aceeasi cratita, in grasimea ramasa de la carne voi praji ceapa pentru 7-10 minute sau pana aceata se inmoaie si devine translucie. Voi pune paprika/boia dulce, amestec totul bine si voi lasa pentru 30 de secunde sa se prajeasca. Voi repune carnea prajita peste ceapa, amestec totul foarte bine cu o lingura de lemn.
  6. Se pune si usturoiul, mai calesc pentru 1 minut.
  7. Condimentez cu sare si piper, pun si foile de dafin, voi amesteca din nou totul. Pun apa, voi lasa totul sa fiarba pe foc mediu-mic, cu capac pentru 5-10 minute.
  8. Este randul sosului de rosii sa fie adaugat, voi amesteca, trag focul mic, pun capacul si las totul sa fiarba pentru 1 oră. Ma asigur ca amestec regulat in cratita, iar daca este necesar mai adaug putina apa.
  9. Innainte de a lua tocanita de pe foc pun o mana generoasa de patrunjel verde tocat, si tocaniaa este gata.\

Poate fi servita cu piure de cartofi, cartofi natur, mamaliga sau chiar orez fiert.

Pofta buna!

Reteta video pas cu pas o gasiti mai jos⬇️:


Alte retete:

Ciorba de Perisoare
Ciorba de perisoare este atat de populara si totusi se face in foarte multe feluri, dupa cum zice un proverb popular, “cate bordeie atatea obiceie”. Daca cumva ati crede ca doar la noi se face aceasta ciorba, va inselati, ea poate fi gasita si la vecini nostrii ucrainieni, bulgari sau
Chiftele din carne de porc
Chiftelele din carne de porc pot fi gasite pe orice masa festiva sau platouri cu aperitive, fiind extrem de iubite de noi toti. Acestea putand fi servite atat calde cat si reci. Cu totii adoram niste chiftele rumene la exterior, dar totodata moi la interior, iar responsabil pentru interiorul lor
Snitele de pui
Snitelurile de pui crocante sunt o delicioasă încântare pentru papilele gustative, gata să ofere o experiență culinară savuroasă. În această rețetă simplă, pieptul de pui este transformat în bucatele suculente, bătute ușor pentru a le păstra textura și umiditatea. Fiecare snitel de pui reprezintă o…
Pui la tigaie cu sos de lamaie / chicken Francaise
Aceasta reteta de pui la tigaie cu sos de lamaie, cunoscuta si sub numele de Chicken Francaise, este un fel de mancare deliciosa si rafinata. Bucatile fragede de piept de pui sunt acoperite cu un strat usor de faina si ou, prajite pana devin aurii, apoi scaldate intr-un sos bogat