Langosi simpli cu smantana si cascaval sau umpluti cu sunca
Aceasta este reteta traditional ungureasca de langosi simpli, cu usturoi, smantana si cascaval, dar si cei umpluti:cu sunca/brânză de burduf/varza calita/cabanos.
Eu sunt din zona Ardelului, unde influenta maghiara isi spune cuvantul, am crescut cu acesti langosi absolut deliciosi. Imi aduc aminte cu mare drag cum mergeam la chioscul din statia de autobuz pentru a-mi cumpar un langos(inca mai există chioscul aceste). Mereu imi cumparam langos umplut, cei cu sunca fiind preferatii mei. Imi puneam ketchup deasupra, si astăzi tot asa il mananc cu cea mai mare placere si nostalgie.
Pot fi gasesiti peste tot în orașul meu natal, la orice colt de strada dai peste un chisc cu langosi.
Acestia au diferite umplutur: branza de burduf, sunca, varza calita, chiar si cabanos, totii fiind absolut delicioși.
Fac parte din categorie mancarurilor de strada, daca sunteți la vreun festival din zona Ardealului veti da peste tonete cu langosi.
Ingrediente👇 :
- 1 kg faina timp 00(faina de paine)
- 650 ml apa
- 12g drojdie uscata
- 20g sare
- 15g zahar
- 1 lingura ulei
Pentru umplutura
- sunca
- branza de burduf
- cascaval pentru pus deasupra
- smantana
- apa cu usturoi
Mod de preparare👇 :
Langoși
- Vom incepe prin a activa drojdia: intr-un bol voi pune drojdia impreuna cu o lingurita de zahar. Voi turna putina apa, amestec totul bine si las deoparte pentru 10 minute pentru a se activa drojdia.
- După ce s-a activat drojdia, intr-un bol mare(sau bolul unui mixer) voi pune faina, in mijlocul acesteia pun si drojdia activata, pe langa drojdie, peste faina pun sarea si zaharul, iar la finalul voi turna apa.
- Voi folosi mixerul cu atasamentul de coca pentru a face aluatul. Voi mixa pentru inceput pe viteza mica pentru cateva secunde cat sa se lege coca.
- Odata formata coca voi turna uleiul in fir. Las mixerul sa isi faca treaba pentru cateva minute. Ne dam seama cu usurinta cand aluatul este gata: coca este compacta si nu se mai lipeste de peretii vasului. Putem lasa coca sa se mixeze pentru 5 minute. Sau o putem pune pe blatul de lucru cu putin ulei si o framant pentru cateva minute
- Coca formata o voi lasa in vasul in care am framantat-o, acoperita cu un servet de bucatarie curat. O las sa creasca pentru 1 ora intr-un loc cald. Din coca formata si crescuta voi forma bile de proximativ 140 de grame fiecare. Vor iesi in total 12 bile. Fiind o coca moale, ma voi folosii de ulei pentru a modela bilele.
- Le voi acoperii cu folie de plastic si le mai las pentru 10-15 minute sa creasca, intre timp voi incinge uleiul
- Intr-o tigaie/cratita incapatoare voi incinge pe foc mediu bine 1 litru de ulei. Uleiul trebuie bine încins, v-a lua proximativ 10 minute. Insa mare grija sa nu fie nici prea incins uleiul. Din fiecare bila voi intinde discuri de aproximativ 22cm, ma voi ajuta de ulei pentru a putea intinde coca. Se vor prăji pe o parte, cand aceasta este bine prajita ii voi intoarce pe cealalta parte si ii voi mai praji pentru 1-2 minute.
- Langosii simplii prajiti ii voi scoate pe o farfurie cu servet de bucatarie pentru a absorbii excesul de grăsime.
- Aceștia sunt cei simpli, si ii vor servi unsi cu un mujdei simplu de usturoi: putina apa cu sare si usturoi zdrobit, apoi un strat generos de smantana si desupra un strat generos cascaval razuit.
Langosi umpluti cu sunca/branza de burduf :
Din bilele formate mai devreme, voi intinde discuri de 22 cm, pe o parte voi pune suncă taiata bucur/branza de burduf, voi aduce cealalta jumatate peste umplutura. Voi apasa foarte bine marginile. Ii voi praji in uleiul incins pe ambele parti pana sunt frumos rumeniti.
Acestia pot fi serviti cu kechup, mustar sau chiar mujdei de usturoi
Poftă bună
SECRETE pentru a avea cele mai bune rezultate:
- faina trebuie neaparat sa fie tip 00 de buna calitate(faina pentru paine)
- asigurati-va ca drojdia este in termen
- la 1 kg de faina este necesar 20g de sare, sa nu vi se para mult deoarece nu este.
- cel mai bine ar fi sa faceti coca innainte cu o zi: a-2 sau a-3 zi coca este chiar mai buna, insa trebuie pastrata la frigider.