Paine fara framantare

Se amestecă toate ingredientele în 30 de secunde cu o lingură de lemn și băgăm aluatul la frigider!

Paine fara framantare

Aceasta reteta de paine fara framantare, este probabil cel mai simplu mod de a pregatii o paine gustoasa in casa.

Aceasta paine necesita sa fie coapta in oala de fonta la cuptor.

Foarte simplu, se amesteca toate ingrediente intr-un bol, cu o lingura, nu necesita framantare indelungata. Insa v-a trebui sa stea la dospit peste noapte la frigider, acest lucru fiind si unu din secretele ei. (dospire la rece)

Un alt lucru care face painea sa fie cu miezul moale si pufos este gradul mare de hidratare(70%).

Oala de fonta trebuie foarte bine incalzita innainte de a pune painea inauntru, iar daca nu aveti una, puteti folosii un vas de yena cu capac sau chiar o oala care merge la cuptor.

Veti avea o paine cu miezul moale si pufos dar si cu o crusta crocanta, insa cu un efort minim.

Ingrediente👇 :

  • 500g faina tip 000(faina pentru paine)
  • 370 ml apa
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingurita rasa de drojdie uscata

Mod de preparare👇 :

  1. Pentru a face painea fara framantare mai intai v-a trebui sa pun intr-un bol mare apa, aceasta trebuie să fie calduta, drojdia, amestec bine cu o lingura si o las deoparte pentru 10 minute pentru a se activa drojdia. Torn faina peste apa, pun si sarea. Cu o lingură de lemn amestec toate ingredientele pana se omogenizează totul, iar faina este incorporta. Este nevoie de maxim 1 minut, aceasta reteta nu necesita framantare asa ca, odata incorporata faina, ne putem opri din amestecare. Acopar vasul cu o folie de plastic, si il voi da la frigider pentru un minim de 12 ore.
  2. A doua zi aluatul trebuie sa isi fi dublat volumul. Pe o foaie de copt pun putina faina,torn aluatul pe foaie si o modelez in forma de bila. O acopar cu un servet de bucatarie si o las sa creasca din nou pentru 1-2 ore.
  3. Aceasta paine o voi coace in oala de fonta. Dupa ce paine dospeste de 1 ora, este momentul sa dau drumul la cuptor la 230 de grade Celsius.
  4. In cuptorul rece voi baga si oala de fonta cu capac pentru a se incalzii odata cu cutorul si aceasta, innainte de a pune aluatul de paine in oala.
  5. Innainte de a pune aluatul de paine la cuptor va trebui sa o crestez pe mijloc cu un cutit cu lama ascutit sau chiar mai bine, cu o lama.
  6. Cand oala este foarte bine incinsa, voi pune coca cu tot cu foaia de copt, voi pune si capacul oalei.  Dau totul la cuptor la 230 de grade Celsius pentru 25-30 de minute.
  7. După aproximativ 30 de minute iau capacul jos, trag temperatura cuptorului la 210 grade si voi mai lasa pentru alte 20 de minute sau pana painea este frumos rumenita.
  8. Cand este rumena scot oala de la cuptor, scot si paine cu tot cu foaia de copt din oala si o acoper cu un servet de bucatarie curat. O voi lasa asa sa se raceasca innainte de a o taia.

Pofta buna!

SECRETE pentru a avea cele mai bune rezultate la aceasta reteta de Paine fara frmantare👇:

  • Trebuie neaparat faină tip 00, ideala pentru paine, rezultatele nu vor fi aceleasi daca nu aveti o faina cu indice mare de gluten ideala pentru paine.
  • Asigurati-va ca drojdia este proaspata si in termenul de valabilitate
  • Fiind o paine fara framantare trebuie neaparat sa creasca la rece(la frigider) pentru un minim de 12 ore.
  • Coacerea in oala de fonta este foarte important deoarece aceasta pastreaza bine caldura, astfel tinand loc la piatra de cuptor. Daca totusi nu aveti una, puteti folosii un ceaun sau chiar un vas yena.

Reteta video pas cu pas o gasiti  mai jos⬇️:


Mai multe Retete:

Ciorba de Perisoare
Ciorba de perisoare este atat de populara si totusi se face in foarte multe feluri, dupa cum zice un proverb popular, “cate bordeie atatea obiceie”. Daca cumva ati crede ca doar la noi se face aceasta ciorba, va inselati, ea poate fi gasita si la vecini nostrii ucrainieni, bulgari sau
Chiftele din carne de porc
Chiftelele din carne de porc pot fi gasite pe orice masa festiva sau platouri cu aperitive, fiind extrem de iubite de noi toti. Acestea putand fi servite atat calde cat si reci. Cu totii adoram niste chiftele rumene la exterior, dar totodata moi la interior, iar responsabil pentru interiorul lor
Pui la tigaie cu sos de lamaie / chicken Francaise
Aceasta reteta de pui la tigaie cu sos de lamaie, cunoscuta si sub numele de Chicken Francaise, este un fel de mancare deliciosa si rafinata. Bucatile fragede de piept de pui sunt acoperite cu un strat usor de faina si ou, prajite pana devin aurii, apoi scaldate intr-un sos bogat
Pilaf de orez cu carne de porc
Pilaf cu carne de porc este o reteta savuroasa si usor de preparat, ideala pentru o masa de familie. Carnea de porc este rumenita la inceput, iar legumele precum ceapa, morcovul, ardeiul si usturoiul sunt gatite impreuna pentru a dezvolta arome intense care se infuzeaza in orezul fiert. Este un