Papricas de Pui
Papricasul de pui este un preparat din bucataria maghiara, extrem de gustos facut din bucati de carne de pui intru-un sos cremos de smantana. In mod traditional papricasul are si galuste din faina, insa eu nu pun, il preferam fara ele.
Papricasul de pui este o mancare extrem de populara , mai ales in zona Ardealului. Se face in multe feluri, iar eu vreau să va prezint reteta mamei mele, cea pe care eu incerc sa o fac exact cum o facea mama in copilărie, deoarece imi place extrem de mult.
Va las reteta si modul de preparare mai jos 👇:
Ingrediente ⬇️:
- 1 ceapa mare
- 2 catei de usturoi
- 1/2 ardei
- 1 kg pulpe superioare fara piele
- 1 lingurita rasa sare
- 1/2 lingurita piper
- 1 lingura paprika
- apa
Sos:
- 200 g smantana
- 3 linguri faina
- 1 lingurita patrunjel
- putin lapte
Mod de preparare ⬇️:
- Incing uleiul si voi calim ceapa tocata marunt pentru cateva minute,7-8 minute, sau pana cand aceasta se inmoaie si devine translucie. poi adăugăm usturoiul tăiat mărunt și mai călim împreună câteva minute.
- Cand s-a calit ceapa voi bune boiaua, amestec bine, apoi punem si pulpele/bucatile de carne de pui. Amestec usor totul, pun si putina apa. Voi condimenta cu sare si piper.
- Acoper oala cu un capac si las sa se gateasca totul pentru 5 minute. Apoi turn apa cat sa acopere carnea( dar nu mai mult). Amestec usor, pun din nou capacul, trag focul mi și las sa fiarba totul pentru 35-40 minute, sau pana cand carnea este facuta.
- Cum facem sosul de smantana: intru-un bol pun smantana, o amestec bine si adaug putin lapte(daca este mai tare smantana sa o diluez putin). Apoi pun faina si patrunjelul, amestec totul bine, dupa care turn cate putin lapte cat ajung la consistenta unei smantani lichide. Aveti grija sa nu fie cocoloase, amestecati cu un tel mic.
- Cand carnea este bine fiarta, dupa aproximativ 40 miute, pot turna sosul de smantana peste carne. Amestec totul usor cu o lingura si mai las sa fiarba cateva minute sau pana se ingroasa sosul.
- Eu de aceasta data am servit papricasul cu mamaliguta, insa merge de minune cu piure de cartofi sau chiar peste paste fierte.
Pofta buna!