Pilaf de orez cu carne de pui
Pilaf de orez cu carne de pui este un preparat care poate fi personalizat in functie de gusturile fiecaruia si de ingredientele pe care le aveti la indemana. Cu doar cateva legume si orez, veti obtine un fel de mancare complet, in care carnea de pui adauga un gust suculent si o aroma intensa, iar legumele contribuie la culoare si savoare. Acest pilaf poate fi servit atat la pranz, cat si la cina, si este, fara indoiala, o alegere care va multumi intreaga familie.
Ingrediente:
- 700g pulpe de pui
- 300g orez bob rotund
- 1 ceapă
- 1/3 ardei roșu
- 1 morcov
- 2-3 usturoi
- 900 ml apă
- sare și piper
- pătrunjel verde
Modul de preparare:
Pregatirea ingredientelor:
Incepeti prin a curata si taia ceapa cat mai marunt. Ceapa este un ingredient esential in aceasta reteta, deoarece adauga o dulceata naturala preparatului. Taiati si usturoiul fin, pentru a se impregna de aroma intensa in timpul calirii. Morcovul il veti da pe razatoare – acest lucru nu doar ca va adauga culoare pilafului, dar va contribui si la o textura mai fina. Ardeiul rosu se taie intai in felii subtiri, apoi in cubulete mici. Aceste legume vor forma baza aromata a pilafului.
Pentru a vedea cum se face Pilaful de orez cu carne de porc va las linkul mai jos :
Pregatirea carnii de pui:
Daca folositi un pui intreg, taiati-l in bucati (pulpe inferioare, superioare si aripi), avand aproximativ 700 g de carne. Puteti sa ajustati cantitatea de carne in functie de preferintele dumneavoastra sau sa folositi doar anumite bucati. Este important sa prajiti carnea de pui pentru a obtine o crusta aurie si a adauga un gust intens preparatului.
Prajirea carnii:
Intr-o cratita mare, adaugati 2 linguri de ulei si puneti-o pe foc mare. Cand uleiul este bine incins, adaugati bucatile de pui. Condimentati-le cu sare si piper, dar doar putin, pentru a le da gust. Lasati carnea sa se prajeasca timp de 5-6 minute pe fiecare parte, pana cand devine rumena si crocanta. Este esential sa lasati puiul sa se prajeasca bine, astfel incat sa capete o crusta aurie care va incorpora arome excelente in pilaf. Dupa ce carnea este frumos rumenita, scoateti-o si puneti-o pe o farfurie deoparte.
Calirea legumelor:
Lasati grasimea ramasa in cratita, deoarece aceasta va adauga multă aroma pilafului. Reduceti focul la mediu si adaugati ceapa si morcovul taiat. Lasati-le sa se caleasca timp de aproximativ 5 minute sau pana cand ceapa devine translucie si se inmoaie. Acest proces este esential pentru a construi baza de gust a pilafului. Apoi, adaugati usturoiul taiat si caliti-le impreuna timp de inca un minut, pentru ca usturoiul sa-si elibereze intreaga aroma.
Adaugarea carnii si a lichidelor:
Dupa ce legumele sunt bine calite, adaugati carnea prajita inapoi in cratita, impreuna cu sucul pe care l-a lasat aceasta. Adaugati si ardeiul rosu taiat cubulete, iar apoi turnati aproximativ 100-150 ml de apa. Acest lichid va ajuta la hidratarea carnii si legumelor. Acoperiti cratita si lasati totul sa fiarba pe foc mediu timp de 20 de minute. Dupa 10 minute, intoarceti carnea pe partea cealalta, astfel incat sa se gateasca uniform si sa capete o aroma deosebita.
Adaugarea orezului si a apei pentru fiert:
Dupa ce carnea este aproape fiarta, adaugati doua foi de dafin si o lingurita de sare (sau mai mult, dupa gust). In acest moment, puneti si orezul, amestecand usor pentru a-l incorpora bine. Apa pentru fierberea orezului trebuie sa fie in cantitate de 900 ml, la 300 g orez. Avand in vedere ca deja am adaugat 100 ml apa pentru gatirea carnii, in acest moment veti mai adauga doar 800 ml de apa.
Fierberea pilafului:
Cresteti focul pana cand apa ajunge la punctul de fierbere. Cand incepe sa fiarba, reduceti focul la mic si acoperiti cratita cu un capac. Lasati pilaf de orez cu carne de pui sa fiarba timp de 20 de minute. Dupa 10 minute, amestecati usor pilaf pentru a va asigura ca orezul nu se prinde de fundul cratitei. Asezati bucatile de carne uniform deasupra si lasati totul sa fiarba inca 10 minute.
Odihnirea si servirea pilafului:
Dupa ce ati lasat pilaf sa fiarba, opriti focul si lasati-l sa se odihneasca timp de 20 de minute. Acest pas este important, deoarece orezul va mai absorbi lichidul ramas si va deveni mai cremos. In acest timp, aroma carnii si a legumelor se va impregna perfect in orez. Dupa 20 de minute, adaugati pastrunjel verde tocat sau pastrunjel uscat pentru un plus de prospetime si aroma.
Servire:
Acum, pilaful de orez cu carne de pui este gata sa fie servit! Veti observa ca orezul este fraged si cremos, iar carnea de pui este suculenta si aromata. Acest preparat este perfect pentru o masa de familie sau pentru orice ocazie speciala. Pastrunjelul tocat adaugat la final va da un plus de culoare si prospetime, iar aroma va fi de neuitat.
Sper ca v-a placut reteta mea si ca o veti incerca! Daca ati gasit util acest ghid pas cu pas, nu uitati sa distribuiti reteta la prieteni.