🍰 Prajitura Alba ca Zapada | Sau Prajitura Lamaita
Prajitura Alba ca Zapada este un adevarat clasic al dulciurilor, care ne poarta cu gandul la aromele copilariei si la momentele petrecute in familie. Foi fragede, pufoase si delicate, combinate cu o crema fina de lamaie, creeaza un echilibru perfect intre dulce si acrisor, oferind fiecarui inghitit un gust proaspat si reconfortant. Este desertul ideal pentru mesele festive sau pentru momentele in care doriti sa rasfatati familia si prietenii cu ceva cu adevarat special. Preparata cu ingrediente simple, dar cu multa atentie si dragoste, aceasta prajitura impresioneaza prin gust, aspect si aroma.
Ingrediente:
Foi:
- 550g faina
- 3 oua
- 160g zahar
- 100 ml lapte
- 60 ml ulei
- un praf de sare
- 1 plic amoniac
Crema:
- 1 litru lapte
- 100g amidon de porumb
- 1 lamaie
- 150g zahar
- 200g unt

Astazi vom pregati una dintre cele mai indragite prajituri ale copilariei: prajitura Alba ca Zapada. Cu foi fragede si crema fina de lamaie, aceasta prajitura ne aminteste de mesele in familie si aromele de alta data. Este realizata din ingrediente simple, pe care cel mai probabil le aveti deja in bucatarie, dar cu un rezultat extrem de reusit si gustos.
Prepararea aluatului pentru foi

Incepem cu pregatirea foilor. Intr-un bol incapator, am pus laptele usor caldut si zaharul, amestecand bine cu telul pentru a se dizolva rapid. Odata dizolvat zaharul, am adaugat cele trei oua si le-am batut energic, pana s-au incorporat complet. Ulterior, am adaugat uleiul si am continuat amestecarea aproximativ un minut.


Am adaugat apoi un pliculet de amoniac, stins anterior cu putin otet, si am amestecat bine in bolul cu ingredientele umede.

Faina a fost incorporata treptat, cate putin, amestecand bine dupa fiecare transe. Cand compozitia a devenit ferma si greu de amestecat cu lingura, am trecut la framantarea manuala. Ultima transe de faina a fost incorporata, iar aluatul a fost framantat pe suprafata de lucru timp de 1–2 minute, pana s-a obtinut o textura elastica, care nu este nici lipicioasa, dar nici foarte tare.


Aluatul a fost pus inapoi in bol, acoperit cu un servet de bucatarie si lasat sa se odihneasca aproximativ o jumatate de ora, intr-un loc cald.

Prepararea cremei de lamaie

Intr-o cratita incapatoare, am dizolvat amidonul de porumb in putin lapte, amestecand energic cu telul. Am adaugat zaharul si restul de lapte (in total 1 l). Cratita a fost pusa pe foc mediu spre mic si am amestecat constant pana cand crema a inceput sa fiarba usor. Am lasat crema sa fiarba un minut dupa ce a inceput sa clocoteasca, apoi am oprit focul.

In crema fierbinte am adaugat coaja rasa de la o lamaie organica, spalata foarte bine, si zeama acesteia, amestecand viguros pentru a incorpora aromele. Crema a fost acoperita cu folie alimentara direct pe suprafata si lasata sa se raceasca aproximativ o ora, dupa care a fost introdusa la frigider pentru a grabi procesul de racire.




Coacerea foilor

Cuptorul a fost preincalzit la 180°C. Aluatul a fost impartit in patru parti egale, care au fost intinse pentru a obtine foi dreptunghiulare, potrivite pentru tava de 35x25 cm. Fiecare foaie a fost asezata pe o hartie de copt, intepata usor cu furculita si coapta timp de 10–12 minute, in functie de cuptor.

Daca foile nu sunt folosite imediat, pot fi invelite in folie alimentara si pastrate la frigider.


Pregatirea cremei pentru strat
Untul la temperatura camerei a fost batut cu mixerul aproximativ 2–3 minute, pana a devenit spumos. Crema racita a fost incorporata treptat in unt, adaugand aproximativ o treime la fiecare etapa si mixand energic intre transe. Daca crema parea prea ferma, se putea adauga putin lapte pentru o textura mai moale.



Crema finala a fost impartita in trei parti egale, pentru a fi distribuita uniform intre cele patru foi.

Asamblarea prajiturii
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, prima foaie a fost asezata si acoperita cu prima treime de crema, intinsa uniform pe intreaga suprafata. A urmat cea de-a doua foaie, presata usor, si a doua treime de crema. Aceeasi procedura a fost aplicata si pentru cea de-a treia foaie, iar deasupra a fost asezata ultima foaie.


Peste prajitura a fost pusa folie alimentara si aplicata o greutate (un toc si 1 kg zahar) pentru a presa straturile. Prajitura a fost lasata la frigider aproximativ 24 de ore, pentru ca straturile sa se aseze perfect si aromele sa se combine.

Prajitura Alba ca Zapada este gata de servit. Foi fragede, crema fina de lamaie si un desert care readuce gustul copilariei direct in bucatarie.


Daca va place reteta prajiturii Tosca , o puteti distribui si prietenilor!
Reteta video pas cu pas o gasiti mai jos⬇️:




