Prajitura Negresa, reteta veche asa cum facea bunica mea
Reteta de astazi este una de negresa, dar nu orice negresa, ci una pe care bunica mea o facea cu drag, o reteta veche, traditionala, care aduce aminte de copilarie si de momentele petrecute la casa bunicilor. Aceasta prajitura era preferata mea atunci cand eram mica si, de fiecare data cand o pregatesc, simt ca ma intorc in timp, la mirosul coacerii din casa bunicii, la zambetele ei si la momentele de familie care imi vor ramane in suflet mereu.
Negresa este o prajitura umila, dar plina de gust, care cu fiecare inghititura te duce cu gandul la acele vremuri in care deserturile simple erau cele mai bune. Cu un blat pufos, siropul care o face atat de umeda si bezeaua delicata de deasupra, negresa aceasta este un desert care nu te poate lasa indiferent.
Imi doresc ca aceasta reteta sa ajunga si in bucatariile voastre, pentru ca este o reteta economica, dar in acelasi timp cu un gust deosebit. Este o reteta pe care o puteti pregati cu usurinta din ingredientele pe care le aveti deja in casa si care va va aduce in pragul amintirilor frumoase.
Ingrediente:
Blat :
- 250g făină
- 200g zahăr
- 150g unt
- 5 gălbenușuri
- 2 linguri cacao ( 25g)
- 5g praf de copt
- 5g bicarbonat de sodiu
- 250ml lapte
Sirop:
- 200ml apă
- 150g zahăr
- 1 lingură esență de vanilie
Bezea :
- 5 albușuri
- 100g zahăr
gem acrișor ,ciocolata pentru decor
Mod de preparare:
Pregatirea blatului
Incepe prin a pune intr-un bol incapator untul moale, care trebuie sa fie scos din frigider si lasat la temperatura camerei. Adauga zaharul peste untul moale si mixeaza cu mixerul electric la viteza medie timp de aproximativ 5 minute, sau pana cand zaharul este complet dizolvat si untul devine o crema spumoasa. In aceasta etapa, pregateste cuptorul la 180 de grade Celsius, cu ventilatie, pentru a se incalzi.
Adauga, pe rand, cele 5 galbenusuri, avand grija sa amesteci bine dupa fiecare adaugare, astfel incat fiecare galbenus sa se integreze perfect in compozitie. Acest pas va contribui la obtinerea unui blat frumos pufos si aerat.
Incorporarea laptelui
Incalzeste usor laptele intr-un vas separat, astfel incat sa fie caldut, dar nu fierbinte. Adauga treptat laptele in amestecul de unt si galbenusuri, in 3 transe, si amesteca continuu pentru a-l incorpora complet in aluat. Este important sa adaugi laptele in cantitati mici si sa amesteci bine pentru a nu obtine un aluat lichid.
Pregatirea ingredientelor uscate
Cernem intr-un bol separat faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si cacaua. Acest pas este foarte important, deoarece cernerea asigura o distribuire uniforma a acestor ingrediente in aluat si contribuie la o textura fina si aerata a blatului.
Odata ce ingredientele uscate sunt cernute, incepem sa le incorporam in compozitia umeda cu miscare usoara si larga, cu o spatula sau o lingura de lemn. Este important sa nu amesteci prea mult, pentru a nu distruge aerul din aluat, care este esential pentru ca blatul sa fie pufos si sa se coaca uniform.
Coacerea blatului
Pregateste o tava de 25x35 cm, pe care o tapetezi cu hartie de copt. Toarna compozitia obtinuta in tava si niveleaza-o cat mai uniform pe toata suprafata. Asigura-te ca aluatul este distribuit in mod egal in tava, pentru ca blatul sa creasca uniform in timpul coacerii.
Pune tava in cuptorul preincalzit si lasa blatul sa se coaca timp de aproximativ 25 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii. Daca scobitoarea introdusa in mijlocul blatului iese curata, inseamna ca blatul este gata. Daca mai ramane aluat pe scobitoare, lasa-l inca 5 minute la cuptor.
Dupa ce blatul este gata, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca complet in tava, pentru a nu se dezlipi de pe hartia de copt.
Pregatirea siropului
In paralel cu coacerea blatului, pregateste siropul care va adauga un plus de umiditate si gust prajiturii. Intr-un vas mic, adauga 200 ml apa si 150 g zahar, impreuna cu o lingura de esenta de vanilie pentru un gust delicat. Pune vasul pe foc mediu si lasa-l sa ajunga la punctul de fierbere. Dupa ce incepe sa fiarba, lasa-l sa fiarba timp de aproximativ un minut.
Odata ce siropul este gata, ia-l de pe foc si lasa-l sa se raceasca complet, astfel incat sa poata fi absorbit usor de catre blatul rece.
Pregatirea bezelei
Incepe acum sa pregatesti bezeaua, care va forma un strat delicios pe deasupra blatului. Intr-un bol rezistent la caldura, adauga cele 5 albuse si 100 g zahar. Plaseaza bolul pe o oala cu apa fierbinte, astfel incat sa formezi o baie de abur.
Folosind un mixer, bate albusele cu zaharul pe baie de abur timp de aproximativ 5 minute, sau pana cand amestecul se intareste si formeaza o bezea tare, care sa ramana stabila si sa nu se lase. Aceasta bezea va deveni stratul pufos de deasupra negresei.
Asamblarea prajiturii
Cand blatul s-a racit complet, ia-l din tava si aseaza-l din nou intr-o tava curata. Foloseste o scobitoare pentru a face mici gauri pe toata suprafata blatului. Aceste gauri vor permite siropului sa patrunda uniform in aluat, adaugand umezeala si gust.
Toarna siropul racit peste blatul gaurit, folosind o lingura mare pentru a-l distribui uniform. Asigura-te ca blatul este bine impregnat cu sirop pe toata suprafata.
Urmeaza sa adaugi un strat generos de gem. Eu am folosit gem de coacaze, care are un gust usor acrisor, pentru a contrasta cu dulceata bezelei si a blatului. Poti adauga gemul dupa preferinte, in strat mai gros sau mai subtire, in functie de cat de dulce sau acrisor doresti sa fie desertul.
Aplicarea bezelei si ciocolatei
Dupa ce ai adaugat gemul, intinde uniform bezeaua pe intreaga suprafata a prajiturii, folosind o spatula pentru a o nivela cat mai bine.
La final, foloseste o razatoare cu gauri mici pentru a rade o cantitate generoasa de ciocolata cu lapte sau ciocolata neagra, in functie de preferinte. Ciocolata cu lapte va adauga un gust mai dulce, in timp ce ciocolata neagra va contrabalansa dulcele si va oferi o aroma intensa.
Presara ciocolata rasa uniform peste bezea, astfel incat fiecare bucata de prajitura sa fie acoperita cu un strat de ciocolata delicioasa.
Racirea si servirea
Pune prajitura la frigider pentru un minim de 12 ore, dar cel mai bine este sa o lasi peste noapte pentru a permite aromelor sa se amestece si sa devina mult mai savuroase.
Odata ce prajitura s-a racit complet, este gata sa fie servita. Taie-o in portii si bucura-te de fiecare mușcatura. Negresa aceasta este un desert economic, usor de pregatit, dar cu un aspect si un gust minunat datorita bezelei si ciocolatei de deasupra.
Sfat:
Aceasta prajitura este perfecta pentru a fi servita la mesele festive sau pentru orice ocazie speciala. Fie ca este vorba de o sarbatoare sau de o simpla reuniune de familie, negresa va impresiona cu gustul si aspectul sau.
Daca va place reteta prajiturii Negresa, ,nu ezitati sa o distribuiti si la prieteni!