Prajitura Petre Roman

Prajitura Petre Roman

Prajitura Petre Roman este o delicatesa festiva cu straturi fine si texturi contrastante, perfect echilibrata in arome si ideala pentru a fi savurata la ocazii speciale. Aceasta prajitura impresioneaza prin compozitia sa sofisticata, fiind formata din foi fragede si aerate, separate de straturi generoase de crema de vanilie fina si delicata. Un strat de caramel crocant se adauga intre foi, oferind o nota dulce-amara subtila, care contrasteaza placut cu aroma untoasa a cremei.

Deasupra, prajitura este imbracata intr-un strat generos de bezea lucioasa, batuta la bain-marie pentru o textura ferma si pufoasa, care se topeste in gura. In final, presararea de ciocolata rasa sau nuci prajite adauga un plus de aroma si crocant, completand armonios profilul prajiturii. Pentru o textura optima si un gust desavarsit, prajitura trebuie sa stea la frigider cateva ore, ideal peste noapte, pentru ca aromele sa se aseze si foile sa devina si mai fragede.

Aspectuoasa si rafinata, Prajitura Petre Roman este perfecta pentru a fi servita la mese festive, aducand o nota eleganta si un gust memorabil pe care oaspetii il vor aprecia din plin

Ingrediente

Creme:

  • 500ml lapte
  • 50g amidon de porumb
  • 180g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 200g unt

Blat:

  • 8 oua
  • 120g faina
  • 120g nuca macinata
  • 150g zahar
  • 5g praf de copt
  • un praf de sare

Crema de zahar ars:

  • 3 boluri cu cate 4 linguri de zahar fiecare

Bezea:

  • 3 albusuri
  • 120g zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie

Pregatirea Cremei

Vom incepe prin pregatirea cremei, deoarece aceasta va trebui sa se raceasca inainte de asamblare. Asigurati-va ca untul este la temperatura camerei, scoțandu-l din frigider cu 12 ore inainte de a-l folosi. Intr-un bol, puneti cele trei galbenusuri, zaharul si esenta de vanilie si mixati-le impreuna timp de aproximativ 5 minute sau pana cand galbenusurile devin deschise la culoare.

Intr-un bol separat, dizolvati amidonul cu putin lapte, amestecand bine cu o lingurita. Daca nu ati adaugat suficient lapte, mai puneti putin. Amestecul este omogen si gata cand poate fi amestecat usor cu lingura.

Peste compozitia de galbenusuri, adaugati amidonul dizolvat, amestecand usor inainte de a-l adauga. Mixam cateva secunde pana la omogenizare, apoi adaugam laptele in fir subtire si amestecam cu telul. Transferam compozitia intr-o cratita si o punem la foc mic, amestecand constant pana cand ajunge la punctul de fierbere. Dupa ce crema incepe sa fiarba, o lasam un minut pe foc, apoi o luam deoparte si acoperim cu folie alimentara pentru a preveni formarea crustei deasupra. Lasati crema sa se raceasca complet, preferabil o ora la temperatura camerei, dupa care o puneti la frigider pentru a grabi racirea.


Prepararea Blatului

Cat timp se raceste crema, pregatim blatul. Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius cu functia de ventilatie activata. Separam ouale si punem albusurile intr-un bol mare, iar galbenusurile intr-un bol mic. Peste albusuri, adaugam un praf de sare si le mixam timp de aproximativ 3 minute.

Adaugam zaharul treptat, mixand bine intre fiecare transa timp de 2-3 minute, pana cand tot zaharul este complet incorporat si albusurile sunt ferme. Adaugam galbenusurile, cate unul sau doua, mixand continuu. Apoi, trecem faina si praful de copt printr-o sita pentru a evita cocoloasele si le incorporam usor in compozitie cu o spatula, amestecand de sus in jos pentru a pastra aerarea.

Adaugam si nuca macinata in compozitie, amestecand usor pana la omogenizare. Pentru a obtine foi de aceeasi grosime, impartim compozitia in trei parti egale si folosim doua tavi de aceeasi dimensiune (25x35 cm), tapetate cu hartie de copt. Cu un polonic, punem compozitia in tavi si nivelam uniform. Coacem foile pe rand in cuptorul preincalzit, timp de 12-15 minute, pana cand acestea sunt rumenite si usor ferme.


Prepararea Zahărului Caramelizat

Dupa ce foile s-au racit, pregatim zaharul caramelizat. Intr-o cratita la foc mic, punem zaharul (cate patru linguri pentru fiecare foaie) si il topim fara sa amestecam, doar inclinind cratita. Odata ce zaharul este complet topit si caramelizat, il turnam rapid peste fiecare foaie, asigurandu-ne ca il distribuim uniform cu ajutorul unei linguri. Caramelul se intareste repede, asa ca lucrati rapid.


Prepararea Cremei Finale

Scoatem untul de la temperatura camerei si il mixam timp de 2-3 minute pana devine spumos. Adaugam crema de vanilie racita in unt, in trei transe, mixand dupa fiecare adaugare, pana obtinem o compozitie fina si aerata. Impartim crema in trei parti egale pentru a asigura o distribuire uniforma intre straturile prajiturii.


Asamblarea Prajiturii

Incepem cu primul blat, peste care punem primul strat de caramel si, dupa ce s-a racit, aplicam prima parte de crema. Repetam aceiasi pasi si pentru cel de-al doilea si al treilea blat, punand caramel si crema intre fiecare strat. Dupa montarea straturilor, punem prajitura la frigider pentru a se raci si pentru a-si intrepatrunde aromele.


Pregatirea Bezelei pe Aburi

Punem intr-o oala apa fierbinte si deasupra un bol de sticla termorezistent, in care adaugam albusurile, zaharul si zeama de lamaie. Cu mixerul la viteza maxima, batem bezeaua timp de 7 minute, pana cand devine ferma si lucioasa. Scoatem bolul de pe foc si intindem bezeaua peste prajitura, asigurandu-ne ca este distribuita uniform.

Pentru decor, presaram ciocolata rasa sau nuci prajite si tocate fin, dupa preferinta. Prajitura trebuie sa stea la frigider minim 6 ore, ideal peste noapte, pentru ca aromele sa se aseze si pentru ca blatul sa absoarba caramelul.


Rezultatul Final

La final, veti obtine o prajitura Petre Roman delicioasa, cu un aspect spectaculos si un gust bogat, perfecta pentru orice sarbatoare.

Daca va place reteta prajiturii Petre Roman, nu ezitati sa o distribuiti si la prieteni!

Reteta video pas cu pas o gasiti  mai jos⬇️:

Alte retete de Prajituri:

Prajitura Negresa, reteta veche asa cum facea bunica mea
Reteta de astazi este una de negresa, dar nu orice negresa, ci una pe care bunica mea o facea cu drag, o reteta veche, traditionala, care aduce aminte de copilarie si de momentele petrecute la casa bunicilor. Aceasta prajitura era preferata mea atunci cand eram mica si, de fiecare data
Tiramisu
Tiramisu un desert atât de cunoscut și atât de iubit de noi toți. Se pregătește în multe moduri : se pune albusul de ou, altii nu il pun. Unii freacă gălbenușul cu zahăr pe baie de abur, în alte rețete nu. Oricum am alege să il facem este gustos și bun.
Chec cu banane
Acest chec de banane, sau banana bread, este o reteta rapida si foarte simpla, dar extrem de gustoasa. Este ideal pentru zilele in care iti doresti un desert aromat si putin mai sanatos, folosind bananele foarte coapte, care altfel ar ajunge la cosul de gunoi. Aceasta reteta este o solutie
Prajitura Tosca
Prajitura Tosca este un desert delicios, foarte apreciat pentru combinația sa de ingrediente simple, dar cu un gust irezistibil. Aceasta constă într-un blat pufos cu mac, o cremă fină de vanilie, un strat de biscuiți înmuiați în cafea și o glazură de ciocolată care o face cu adevărat specială. Este
Prajitura Snikers
Prajitura Snickers este un desert delicios, inspirat de celebrul baton de ciocolata cu acelasi nume. Este o combinatie perfecta de arome si texturi: un blat pufos cu nuci, acoperit cu o crema fina de caramel cu alune, si doua straturi de glazura delicioasa – una de ciocolata alba si una de