Prajitura Tosca
Prajitura Tosca este un desert delicios, foarte apreciat pentru combinația sa de ingrediente simple, dar cu un gust irezistibil. Aceasta constă într-un blat pufos cu mac, o cremă fină de vanilie, un strat de biscuiți înmuiați în cafea și o glazură de ciocolată care o face cu adevărat specială.
Este o prăjitură ușor de preparat, dar cu un rezultat impresionant, perfectă pentru orice ocazie – fie că vorbim despre o masă festivă sau o întâlnire de familie. Blatul pufos se îmbină perfect cu crema de vanilie și biscuiții crocanți, iar glazura de ciocolată adaugă un plus de savoare.
Prajitura Tosca este alegerea ideală pentru a încânta papilele gustative și pentru a adăuga un strop de rafinament mesei tale.
Ingrediente :
Blat de mac :
- 8 albusuri
- 80g faina | 4 linguri pline
- 180g zahăr
- 150g mac
- 50g nuca de cocos
- 5g praf de copt | 1 lingurita
- 1 zahar vanilat | 1 lg esenta de vanilie
- un praf de sare
Crema:
- 8 galbenusuri
- 180g zahar
- 500ml lapte
- 50g amidon de porumb
- 200g unt
- 1 lingura esenta de vanilie
Strat de biscuiti
- biscuiti populari
- cafea tare putin îndulcite
Glazura:
- 200g ciocolata cu lapte
- 100ml frisca lichida( poate fi înlocuit cu 4 lg lapte si 4 lg ulei. topim cioco pe baie de aburi, apoi adaugam laptele si uleiul)
Mod De Preparare:
1. Pregatirea cremei de vanilie
Amestecarea galbenusurilor cu zaharul:
In intr-un bol mare, adauga cele 4 galbenusuri, zaharul granulat si zaharul vanilat. Foloseste un mixer la viteza medie si mixeaza compozitia pentru aproximativ 5 minute. In acest timp, galbenusurile vor deveni mai clare, isi vor dubla volumul si vor forma o spuma fina si densa. Este important sa amesteci destul de bine pentru a obtine un rezultat aerat.
Prepararea amidonului de porumb:
Intr-un alt bol, adauga amidonul de porumb si 100 ml lapte. Amesteca foarte bine pana cand amidonul se dizolva complet. Aceasta etapa este esentiala pentru a preveni formarea cocoloaselor in crema finala.
Fierberea cremei de vanilie:
Pune amestecul de galbenusuri si amidon intr-o oala mare. Adauga restul de 400 ml lapte si amesteca bine cu un tel, pentru a se omogeniza. Pune oala pe foc mediu si, amestecand continuu cu telul, adu compozitia la fierbere. Cand incepe sa fiarba, scade focul la mic si lasa crema sa fiarba pentru inca 2 minute, amestecand constant pentru a nu se prinde de fundul oalei.
Racirea cremei:
Cand crema se ingroasa si devine mai intens galbena, este gata sa fie scoasa de pe foc. Opreste focul si amesteca viguros pentru a obtine o consistenta fina. Pentru a preveni formarea unei cruste la suprafata cremei, acopera vasul cu folie alimentara, astfel incat folie sa fie in contact direct cu crema. Lasa-o sa se raceasca complet.
2.Pregatirea blatului cu mac
Baterea albusurilor:
Intr-un bol curat si uscat, bate albusurile cu un praf de sare, folosind un mixer la viteza medie. Bate-le timp de aproximativ 2 minute, pana cand devin spumoase. Adauga zaharul treptat, in 3 etape, continuand sa mixezi pana cand zaharul se topeste complet si albusurile devin lucioase si ferme. In acest proces, albusurile vor deveni mai aerate, ceea ce va ajuta la obtinerea unui blat pufos.
3.Pregatirea ingredientelor uscate:
Cerna faina si praful de copt si adauga-le in albusurile batute. Foloseste o sita pentru a evita formarea cocoloaselor si adauga esenta de vanilie. Amesteca usor cu o spatula, folosind miscari largi, pentru a pastra aerul in albusuri.
Incorporarea macului si nucii de cocos:
La final, adauga macul si nuca de cocos. Amesteca usor cu spatula pana cand ingredientele sunt bine distribuite in aluat.
Coacerea blatului:
Pregateste o tava de 35x25 cm, tapetand-o cu hartie de copt (sau cu faina, daca nu ai hartie de copt). Toarna aluatul in tava si niveleaza-l uniform cu o spatula. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pe ventilare, si coace blatul timp de 15-18 minute, in functie de cuptor. Blatul este gata cand devine auriu si o scobitoare introdusa in centru iese curata.
4.Pregatirea cremei de vanilie cu unt
Amestecarea untului cu crema:
Dupa ce crema de vanilie s-a racit complet, amesteca-o din nou usor pentru a o uniformiza. Adauga untul la temperatura camerei, care trebuie sa fie moale (lasandu-l la temperatura camerei cu o seara inainte). Foloseste mixerul la viteza mare si bate pana cand crema devine fina si omogena. Daca vrei o metoda alternativa, poti bate mai intai untul separat, iar apoi sa adaugi treptat crema de vanilie. Rezultatul va fi acelasi: o crema fina si fina.
5.Pregatirea glazurii de ciocolata
Incalzirea smantanei:
Intr-o cratita, pune smantana pentru frisca si adu-o la punctul de fierbere. Nu o lasa sa fiarba complet, ci opreste focul imediat ce incepe sa fumege si se formeaza bule mici pe marginea cratitei.
Topirea ciocolatei:
Adauga ciocolata taiata cubulete mici in smantana fierbinte. Lasa-o sa se topeasca timp de 5 minute, iar apoi amesteca bine cu un tel pana cand obtii o glazura neteda si lucioasa. Daca vrei o glazura mai groasa, o poti lasa cateva minute sa se raceasca.
6.Asamblarea prajiturii Tosca
Aplicarea cremei de vanilie:
Dupa ce blatul s-a racit complet, intinde crema de vanilie uniform pe toata suprafata acestuia. Foloseste o spatula pentru a o distribui uniform pe toata suprafata, astfel incat sa acoperi intregul blat.
Stratul de biscuiti:
Incepe sa imbibi biscuitii in cafeaua espresso racita. Poti adauga zahar in cafea, daca iti doresti un gust mai dulce. Aseaza biscuitii imbibati unul langa celalalt pe crema de vanilie, formand un al doilea strat de prajitura. Daca nu vrei sa folosesti cafea, poti folosi lapte, fara nicio problema.
Glazura de ciocolata:
Dupa ce ai asezat stratul de biscuiti, toarna glazura de ciocolata inca usor calda peste biscuiti. Foloseste spatula pentru a nivela glazura pe toata suprafata, astfel incat sa acoperi uniform toate straturile.
7.Racirea prajiturii
Dupa ce ai terminat de asamblat prajitura, pune-o in frigider pentru cel putin 5 ore, dar pentru cele mai bune rezultate, lasa-o la frigider peste noapte.
Daca va place reteta prajiturii Tosca, nu ezitati sa o distribuiti si la prieteni!