Tiramisu
Tiramisu un desert atât de cunoscut și atât de iubit de noi toți. Se pregătește în multe moduri : se pune albusul de ou, altii nu il pun. Unii freacă gălbenușul cu zahăr pe baie de abur, în alte rețete nu. Oricum am alege să il facem este gustos și bun. De-a lungul anilor am încercat multe rețete iar cea pe care vă las mai jos este cea care imi place cel mai mult și iese perfect de fiecare dată. Aveti nevoie de urmatoarele
Ingrediente 👇:
- piscoturi
- 300ml cafea expreso proaspat făcută
- 1 linguriță esenta de rom/lichior de cafea( noi nu punem alcool deoarece mănâncă și copiii)
- 2 lingurițe esenta de vabilie
- 120g zahar+ 1 linguriță zahăr
- 450g marscapone, 5 gălbenușuri
- 250ml smântână lichidă.
Modul de preparare👇:
Prepararea cafelei
Incepe prin a pregati 300 ml de cafea expresso, sau o cafea tare la alegere. Eu am ales expresso, dar poti folosi orice tip de cafea preferi. Indulceste cafeaua cu 1 lingurita de zahar si adauga 1 lingurita de esenta de rom pentru o aroma subtila. In mod traditional, se foloseste lichior Amaretto, dar eu prefer sa renunt la alcool si aleg esenta de rom. Dupa ce cafeaua este gata, lasa-o sa se raceasca putin.
Prepararea cremei de mascarpone
Intr-un bol termorezistent, pune galbenusurile celor 5 oua. Aseaza bolul pe baia de aburi (o cratita cu apa fierbinte care nu ajunge in bol), pe foc mediu. Adauga peste galbenusuri zaharul si amesteca constant cu un tel, pentru aproximativ 5-7 minute, sau pana cand compozitia devine mai groasa si nu mai simti granulele de zahar la atingere. Cand galbenusurile sunt gata, ia bolul de pe baia de aburi si lasa-l cateva minute sa se raceasca usor.
Incorporarea mascarpone-ului
Cand compozitia de galbenusuri s-a racit usor, adauga 500 g de mascarpone (in doua etape: prima cutie de mascarpone, amesteca usor cu telul, apoi adauga a doua cutie si amesteca mai energic). Continua sa amesteci pana cand obtii o crema fina si omogena. Este posibil sa vi se para ca crema nu este destul de consistenta la inceput, dar dupa cateva minute de amestec, veti observa cum se formeaza o crema perfecta.
Prepararea friscii
Intr-un alt bol, bate 200 ml de smantana de gatit pana cand devine ferma si aerata. Aceasta adauga un gust minunat si o textura usor cremoasa cremei de mascarpone. Daca nu doriti sa folositi smantana de gatit, puteti bate albusurile celor 5 oua pana devin o spuma ferma si le puteti incorpora in crema. Eu prefer varianta cu smantana, dar ambele optiuni sunt delicioase.
Incorporarea friscii in crema
Adauga treptat frisca batuta in crema de mascarpone. Foloseste un tel sau o spatula si amesteca usor pana cand totul este complet incorporat. Acum crema este fina si aerata, gata pentru a fi asamblata.
Asamblarea tiramisu-ului
Ia o tava adanca si 300 g piscoturi. Inmoaie fiecare piscot rapid in cafeaua racita (pentru maxim 1-2 secunde), astfel incat sa nu se inmoaie prea mult. Aseaza piscoturile intr-un strat uniform in tava, formand primul strat de piscoturi.
Primul strat de crema
Peste primul strat de piscoturi pune putin mai mult de jumatate din crema de mascarpone preparata. Intinde crema uniform pe toata suprafata piscoturilor. Acest strat trebuie sa fie mai gros decat stratul de deasupra.
Al doilea strat de piscoturi
Pune un alt strat de piscoturi, inmuiate rapid in cafea, asezandu-le cu grija. Evita sa le lasi prea mult in cafea, deoarece se vor inmui prea tare. Dupa ce ai pus al doilea strat de piscoturi, adauga restul de crema si intinde-o uniform pe toata suprafata.
Lasarea la frigider
Acopera tava si pune tiramisu-ul la frigider pentru cel putin 3-4 ore, dar pentru cele mai bune rezultate, lasa-l peste noapte. Acest timp de racire permite aromelor sa se imbine si crema devine si mai fina.
Decorarea tiramisu-ului
Inainte de a servi, presara un strat generos de cacao pe toata suprafata tiramisu-ului, folosind o sita fina. Aceasta va da desertului un aspect frumos si va adauga un gust de ciocolata, perfect pentru a complementa crema de mascarpone.
Tiramisu-ul este gata si nu ramane decat sa-l savurati alaturi de cei dragi! Este un desert italian clasic, foarte usor de preparat si extrem de gustos. Aceasta varianta fara oua crude si cu smantana de gatit este preferata noastra si sunt sigura ca o veti adora. Daca incercati reteta, nu uitati sa o distribuiti la prieteni! Multumesc ca m-ati urmarit si va astept si data viitoare cu alte retete delicioase.