Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu un desert atât de cunoscut și atât de iubit de noi toți. Se pregătește în multe moduri : se pune albusul de ou, altii nu il pun. Unii freacă gălbenușul cu zahăr pe baie de abur, în alte rețete nu. Oricum am alege să il facem este gustos și  bun.  De-a lungul anilor am încercat multe rețete iar cea pe care vă las mai jos este cea care imi place cel mai mult și iese perfect de fiecare dată. Aveti nevoie de urmatoarele

Ingrediente 👇:

  • piscoturi
  • 300ml cafea expreso proaspat făcută
  • 1 linguriță esenta de rom/lichior de cafea( noi nu punem alcool deoarece mănâncă și copiii)
  • 2 lingurițe esenta de vabilie
  • 120g zahar+ 1 linguriță zahăr
  • 450g marscapone, 5 gălbenușuri
  • 250ml smântână lichidă.

Modul de preparare👇:

Prepararea cafelei

Incepe prin a pregati 300 ml de cafea expresso, sau o cafea tare la alegere. Eu am ales expresso, dar poti folosi orice tip de cafea preferi. Indulceste cafeaua cu 1 lingurita de zahar si adauga 1 lingurita de esenta de rom pentru o aroma subtila. In mod traditional, se foloseste lichior Amaretto, dar eu prefer sa renunt la alcool si aleg esenta de rom. Dupa ce cafeaua este gata, lasa-o sa se raceasca putin.

Prepararea cremei de mascarpone

Intr-un bol termorezistent, pune galbenusurile celor 5 oua. Aseaza bolul pe baia de aburi (o cratita cu apa fierbinte care nu ajunge in bol), pe foc mediu. Adauga peste galbenusuri zaharul si amesteca constant cu un tel, pentru aproximativ 5-7 minute, sau pana cand compozitia devine mai groasa si nu mai simti granulele de zahar la atingere. Cand galbenusurile sunt gata, ia bolul de pe baia de aburi si lasa-l cateva minute sa se raceasca usor.

Incorporarea mascarpone-ului

Cand compozitia de galbenusuri s-a racit usor, adauga 500 g de mascarpone (in doua etape: prima cutie de mascarpone, amesteca usor cu telul, apoi adauga a doua cutie si amesteca mai energic). Continua sa amesteci pana cand obtii o crema fina si omogena. Este posibil sa vi se para ca crema nu este destul de consistenta la inceput, dar dupa cateva minute de amestec, veti observa cum se formeaza o crema perfecta.

Prepararea friscii

Intr-un alt bol, bate 200 ml de smantana de gatit pana cand devine ferma si aerata. Aceasta adauga un gust minunat si o textura usor cremoasa cremei de mascarpone. Daca nu doriti sa folositi smantana de gatit, puteti bate albusurile celor 5 oua pana devin o spuma ferma si le puteti incorpora in crema. Eu prefer varianta cu smantana, dar ambele optiuni sunt delicioase.

Incorporarea friscii in crema

Adauga treptat frisca batuta in crema de mascarpone. Foloseste un tel sau o spatula si amesteca usor pana cand totul este complet incorporat. Acum crema este fina si aerata, gata pentru a fi asamblata.

Asamblarea tiramisu-ului

Ia o tava adanca si 300 g piscoturi. Inmoaie fiecare piscot rapid in cafeaua racita (pentru maxim 1-2 secunde), astfel incat sa nu se inmoaie prea mult. Aseaza piscoturile intr-un strat uniform in tava, formand primul strat de piscoturi.

Primul strat de crema

Peste primul strat de piscoturi pune putin mai mult de jumatate din crema de mascarpone preparata. Intinde crema uniform pe toata suprafata piscoturilor. Acest strat trebuie sa fie mai gros decat stratul de deasupra.

Al doilea strat de piscoturi

Pune un alt strat de piscoturi, inmuiate rapid in cafea, asezandu-le cu grija. Evita sa le lasi prea mult in cafea, deoarece se vor inmui prea tare. Dupa ce ai pus al doilea strat de piscoturi, adauga restul de crema si intinde-o uniform pe toata suprafata.

Lasarea la frigider

Acopera tava si pune tiramisu-ul la frigider pentru cel putin 3-4 ore, dar pentru cele mai bune rezultate, lasa-l peste noapte. Acest timp de racire permite aromelor sa se imbine si crema devine si mai fina.

Decorarea tiramisu-ului

Inainte de a servi, presara un strat generos de cacao pe toata suprafata tiramisu-ului, folosind o sita fina. Aceasta va da desertului un aspect frumos si va adauga un gust de ciocolata, perfect pentru a complementa crema de mascarpone.


Tiramisu-ul este gata si nu ramane decat sa-l savurati alaturi de cei dragi! Este un desert italian clasic, foarte usor de preparat si extrem de gustos. Aceasta varianta fara oua crude si cu smantana de gatit este preferata noastra si sunt sigura ca o veti adora. Daca incercati reteta, nu uitati sa o distribuiti la prieteni! Multumesc ca m-ati urmarit si va astept si data viitoare cu alte retete delicioase.

Reteta video pas cu pas o gasiti  mai jos⬇️:

Alte retete de Prajituri:

Prajitura Negresa, reteta veche asa cum facea bunica mea
Reteta de astazi este una de negresa, dar nu orice negresa, ci una pe care bunica mea o facea cu drag, o reteta veche, traditionala, care aduce aminte de copilarie si de momentele petrecute la casa bunicilor. Aceasta prajitura era preferata mea atunci cand eram mica si, de fiecare data
Chec cu banane
Acest chec de banane, sau banana bread, este o reteta rapida si foarte simpla, dar extrem de gustoasa. Este ideal pentru zilele in care iti doresti un desert aromat si putin mai sanatos, folosind bananele foarte coapte, care altfel ar ajunge la cosul de gunoi. Aceasta reteta este o solutie
Prajitura Krantz | Prajitura festiva 🎄
Prajitura Krantz este un adevarat deliciu, o combinatie irezistibila de texturi si arome care o fac sa fie perfecta pentru orice masa festiva. Aceasta prajitura rafinata aduce impreuna trei straturi delicate de foi fragede cu nuca, o crema fina de vanilie si un strat generos de nuci caramelizate dea…
Prajitura Bounty
Prajitura Bounty este un desert divin, care aduce impreuna crema fina de cocos, un blat pufos de cacao si o glazura de ciocolata seducatoare. Cu fiecare inghititura, vei descoperi o combinatie perfecta de arome care iti vor incanta simturile si iti vor aduce zambetul pe buze. Este un desert potrivit
Prajitura Tosca
Prajitura Tosca este un desert delicios, foarte apreciat pentru combinația sa de ingrediente simple, dar cu un gust irezistibil. Aceasta constă într-un blat pufos cu mac, o cremă fină de vanilie, un strat de biscuiți înmuiați în cafea și o glazură de ciocolată care o face cu adevărat specială. Este