Tocanita de vita cu cartofi
Aceasta mancare de cartofi cu carne este un preparat traditional, savuros si reconfortant, perfect pentru zilele reci. Cu arome delicate de cimbru, usturoi si ceapa caramelizata, fiecare imbucatura aduce un gust bogat si consistent, datorita sosului fin, ingrosat natural cu faina si pasta de rosii. Cartofii fragezi, impreuna cu carnea rumenita, gatita incet pana devine frageda, creeaza o combinatie care imbina la masa si incalzeste sufletul. Aceasta este o mancare care se serveste simplu, cu o felie de paine proaspata si cateva muraturi, si este la fel de delicioasa si a doua zi, dupa ce aromele se imbina si mai bine. Perfecta pentru a fi savurata alaturi de cei dragi, aceasta reteta aduce un strop de caldura si nostalgie, amintind de mesele in familie si de gusturile autentice ale bucatariei traditionale.
Ingrediente:
- 600g muschi de vita (carne de vita)
- 800g - 1 kg cartofi
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 morcov
- 1/2 ardei rosu
- 1 lingura plina de faina
- 1 lingura pasta concentrata de rosii
- 1/2 lingurita de cimbru uscat
- Sare si piper
- 2 foi de dafin
Mod de Preparare
Pentru a pregati aceasta mancare de cartofi cu carne, se incepe prin incalzirea uleiului intr-o oala mare sau un ceaun. Cand uleiul este bine incins, se adauga carnea de vita (sau de porc, dupa preferinta), taiata cuburi, si se rumeneste timp de aproximativ 10 minute, pana cand capata o culoare maronie pe exterior. Carnea rumenita se scoate si se pune deoparte pe o farfurie.
In acelasi lichid ramas in oala, se adauga ceapa tocata marunt si se calește timp de 10 minute, pana cand devine translucida. Apoi se adauga usturoiul feliat si morcovul taiat rondele, continuand calirea inca 2-3 minute pentru a se inmuia si aromatiza. In acest moment, se adauga cimbrul, care va oferi mancarii o aroma deosebita; se calește totul inca 2-3 minute, dupa care se adauga ardeiul taiat bucati si se pune carnea inapoi in oala, amestecand bine toate ingredientele. Se adauga apoi o lingura de faina, care se gateste timp de un minut pentru a ingrosa sosul.
Dupa aceea, se pune o lingura de pasta de rosii, care va contribui la consistenta finala a sosului. Se adauga apa, doar cat sa acopere carnea, si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Oala se acopera partial si se lasa la fiert pe foc mic timp de 1-1,5 ore, in functie de tipul de carne folosit. Daca lichidul scade prea mult in acest timp, se mai poate adauga putina apa. Dupa o ora si jumatate, se adauga cartofii taiati in cuburi mari si doua foi de dafin.
Se completeaza cu apa, daca este necesar, pentru a acoperi cartofii, si se ajusteaza gustul cu sare, daca mai este nevoie. Se lasa la fiert inca 10-15 minute, pana cand cartofii sunt complet gatiti. La final, se scot foile de dafin, iar mancarea este gata pentru a fi servita. Aceasta mancare este ideala pentru zilele reci si se poate savura cu o felie de paine si muraturi alaturi.